zaterdag 8 juni 2024 #HTOR
#HTOR
Dutch Tech Fest on Facebook Dutch Tech Fest on Instagram Dutch Tech Fest on Twitter Dutch Tech Fest on LinkedIn Dutch Tech Fest on Youtube

15 juli 2021

Rabo@DTW Talks: Starters delen hun verhaal over starten en groeien in Food-, Med- en High Tech

Van landbouw tot aan zorg: Technologie wordt volop toegepast in alle sectoren van de samenleving. Een bedrijf beginnen, of als bedrijf groeien in de Med Tech, de Food Tech, en de High Tech: hoe ziet dat eruit? Starters en investeerders waren te gast tijdens de Dutch Technology Week 2021 en vertelden over de door hun ontwikkelde technologie en over hun positie op de markt.

Starten en groeien in de Med Tech
Op de tweede dag van de DTW werd er aandacht besteed aan de toepassing van techniek in de medische wereld. Twee jonge ondernemers, Freek van Welsenis en Bas Zeper vertelden over hun bedrijf en gingen in gesprek met John Paul van Heel van Rabobank, die de bedrijven steunt.

Freek van Welsenis is de mede-oprichter van Hable One. Het bedrijf produceert een draadloos smartphone toetsenbord die gebruik maakt van braille-invoer om te typen. Het is ‘s werelds kleinste braille keyboard en kan gebruikt worden door zowel IOS als Android. Hable One maakte de afgelopen tijd een flinke groei door. “We zitten nu in Nederland, België en in Verenigd Koninkrijk. Ons bedrijf is makkelijk internationaal te schalen en we hebben in zeer korte tijd een groot internationaal netwerk opgebouwd.” Het geheim? “We hebben heel veel interviews gedaan wereldwijd en dan blijkt ineens iemand die je spreekt de baas te zijn van een technologiebedrijf, zo gaat het balletje rollen.” De groei van het bedrijf gaat hard. Aan het einde van de maand komt de Hable One daadwerkelijk op de markt. “Het gaat om zo’n 600 exemplaren, maar de meeste ervan zijn nu al uitverkocht.”

Zeper is de oprichter van Plasmacure. Het bedrijf ontwikkelde een methode om mensen met chronische wonden te helpen door de wond te sluiten met behulp van een speciaal technologisch plasma. Door de techniek in de ‘technologische pleister’ worden wonden ontsmet en wordt de heling van de wond in gang gezet. “We zijn trots dat we heel veel technologie achter een kleine knop hebben gekregen”, zegt Zeper. Plasmacure is momenteel bezig om zo veel mogelijk data te verzamelen. Dat doen ze in samenwerking met wondcentra in Nederland. Net als Van Welsenis hoopt ook Zeper op den duur te kunnen internationaliseren. “Onze ambities ligt ver buiten de Nederlandse grenzen.”

Starten en groeien in de Food & Agri Tech
Op de derde dag staat de technologie in de agricultuur centraal. Yield Computer, een techbedrijf ook weer gesteund door Rabobank, helpt kleinfruittelers door middel van een camerasysteem en data-analyse hun oogst te voorspellen. Zo draagt het bedrijf bij aan een duurzamere tuinbouw. Samen met Maarten van Genugten van Rabobank zit de Managing Director van het bedrijf, Theo Slaats, aan tafel.

Juist in deze sector is digitalisering hard nodig. Yield Computer komt dus als geroepen. Slaats vertelt over het toepassen van de tech-innovatie.” Je ziet dat die digitalisering aan deze sector voorbij is gegaan. De hoeveelheid data die telers verzamelen is eigenlijk heel beperkt.” Er zat tot nu toe namelijk weinig meerwaarde aan dataverzameling. “Geen teler zal zeggen: laat ik eens voor de lol grootschalig data verzamelen. Dan moet erook wel echt een oplossing bovenop gebouwd. worden.”

Hoewel Yield Computer momenteel nog in de ontwikkelingsfase zit, wil het bedrijf in de toekomst met die oplossingen gaan komen. “Een half jaar geleden waren we nog een ‘pilotbedrijf’. Inmiddels zijn we in de ‘scale up’ fase beland. We kunnen nu al echt waarde leveren aan telers. Door de data kunnen telers beter voorspellen wat ze kunnen leveren en daardoor betere afspraken maken met de retailorganisaties.” Het bedrijf werkt ook al samen met telers buiten Nederland, waaronder uit Duitsland en Engeland.

Starten en groeien in de High Tech
Op vrijdag 4 juni, is er aandacht voor tech start-ups in de High Tech. Twee ondernemers uit de sector gingen in gesprek over hun bedrijf, samen met Henri Schellen van Rabobank, die helpt om de start-ups verder uit te bouwen.

Max Aerts is CEO van DENS, een bedrijf dat begon als studententeam. DENS geeft een boost aan de energietransitie met een emissieloze aggregaat, die elektriciteit opwekt op basis van de waterstofdrager hydrozine (mierenzuur). Op deze manier kan waterstof op een gebruiksvriendelijke en veilige manier worden toegepast als duurzame energiebron. Aerts legt uit hoe de innovatie werkt. “Waterstof is een bekend medium om energie in op te slaan, maar het is een gas, en dat is qua opslag niet ideaal. In vloeistofvorm gaat het een stuk gemakkelijker. Wij hebben waterstof verpakt in een transparante vloeistof.” Met deze techniek worden onder andere werkvoertuigen en bouwverlichting opgeladen.

Het lijkt erop dat er aan klanten geen tekort is voor DENS. “Het staat ook zeker in het vooruitzicht om het verder te gaan doorontwikkelen. We zien een enorme trend van dit soort innovaties in de bouw. Door de stikstofcrisis is het in Nederland alleen maar meer in een stroomversnelling gekomen. Daar spelen wij mooi op in.” De eerste vier aggeraten zijn inmiddels verkocht en gaan binnenkort de deur uit.

Manus VR is ook actief in de High Tech en produceert handschoenen met sensoren die je vingerbewegingen opnemen en gebruiken in de virtuele wereld. Hierdoor creëert het bedrijf een ervaring die als levensecht aanvoelt. CTO Maarten Witteveen vertelt over hoe het bedrijf begon en over de stappen die worden gezet. “We dachten: iedereen is VR aan het gebruiken voor game controllers, en we wilden dat tot een volgend level brengen.” De stappen die volgden waren alleen anders dan het bedrijf initieel in gedachten had. “We wilden een handschoen voor gamers maken, maar we hadden vooral business-to-business deals. Inmiddels heeft Manur VR ook samenwerkingen met onder andere OptiTrack, “en we zijn daardoor inmiddels ook bekend geworden binnen de motion capture industurie.” Zo wist het bedrijf dan toch de gamers te bereiken.

Onze partners